Tänkvärt


Ordning på torpet;)

Det gick verkligen över förväntan att släppa ihop surtanterna i går. Visserligen slogs Eerna och Alina en stund men inget allvarligt och Eerna gav sig ganska fort. Det är ganska häftigt att se en d-ponny ge sig på en 170+ häst och gå segrande ur striden. Än så länge har Alina aldrig lagt sig för någon annan häst sen hon kom till oss, oavsett storlek:) Dessutom skapar hon ett lugn i flocken och när hon väl har klartgjort sin ledarroll är det aldrig någon som ifrågasätter henne. Fast det finns en dam som jag tror inte kommer ge sig och det är Schex. Den dan hon kommer hem är det nog bäst att ha henne och Alina åtskillda annars finns risk att de bokstavligen slår ihjäl varandra...
Fick rapport idag att även TingeLing funnit sig tillrätta med sina nya kompisar. Hon tyckte det var lite läskigt när det kom en människa med pannlampa i lördagskväll men annars går det bra:) Tanken är att de ska gå tre årsföl tillsammans så de får leka och ha kul ihop.
Amelia är så stolt över att ha höstlov:) Fast samtidigt längtar hon tillbaka till skolan, tur att hon ska vara på fritids ons, tors och fred. Tove är lite sur för att inte hon har höstlov och självklart kan storasyster inte låta bli att retas lite. På fredag ska Amelia ha Halloweenparty på fritids så i morgon blir det en runda till Tingsryd för kostymshopping. Har oxå börjat fundera på hennes födelsedagskalas, hon fyller ju om en månad. Amelia vill ha ett utekalas, men man kanske borde ha en reservplan? Är ju inte jättekul att vara ute om det är regn och slask.
Börjar förrestem bli lite nervös inför min uppskrivning, fast jag vet inte varför. Egentligen tycker jag inte det är svårt, men jag inbillar mig att jag kommer få hjärnsläpp eller något liknande:( Körningen däremot känns helt ok och konstigt vore väl annars?? Jag har ju kört släp sen den dag jag fick mitt körkort.
Nehe, nu börjar det nog bli dax att krypa till sängs. Fredrik jobbar i natt och i morgon natt, sen jobbar jag ons, tor och fredag natt så det blir en ensam vecka i sängen;) Fast om jag känner Tove rätt så passar hon på att belägra den toma delen av sängen...
Kram

Duktig tjej!

Körde iväg TingeLing till Väckelsång idag till hennes nya kompisar. Eftersom det var första gången hon skulle åka transport själv var vi ute i god tid så att lastningen inte skulle bli stressad - hon gick rakt in! Hon har aldrig åkt med mellanvägg o aldrig varit uppbunden men hon stod som ett ljus hela vägen och när vi kom fram backade hon ur släpet lugn som en filbunke och tittade sig nyfiket omkring:) Vi är så stola över vår duktiga tjej! Alina tyckte nog det var skönt att bli av med sin dotter ett tag för hon gnäggade inte en gång efter henne;) I morgon ska jag se om det går att släppa in Eerna till surtanterna på lösdriften eller om tredje världskriget bryter ut...
Nu hoppas jag alla får en god natt och njuter av den extra timmens sömn:) Själv jobbar jag denna årets längsta natt och ser istället fram emot en lång dags sömn i morgon.
Kram


Svårt...

Som vanligt blir bloggen lidande när andra saker kommer emellan, vilket kanske inte är så konstigt...
Just nu har vi ett svårt problem som vi sliter med, vad det innebär vill jag inte lägga ut här men ni kommer troligen få veta resultatet senare.

Veckan som gått har som vanligt varit hektisk. I måndags tog vi hem alla hästarna från betet så nu är stallet fullt. Tove är mest glad över att hennes Mini är hemma och nu har hon bestämt sig för att lära sig galoppera. Återstår att se vad Mini tycker om det.
TingeLing har blivit så stor! I morgon åker hon på "ungdomshem" och ska spendera ett par veckor tillsammans med en jämnårig kompis.
Tisdagens em/ kväll ägnades åt lammkött. Vi började vid kl 14 och var inte klara förrän kl 23...
Men nu är frysen fylld inför vintern:)
Vad som hänt resten av veckan ska jag inte tråka ut er med, men den har varit fylld med "måsten".
I helgen är det jobb, älgjakt och ev Mora Träsk som gäller:)
Kram


Hjärtat i halsgropen:(

Idag när Emelie skulle rida Ella följde Millan som vanligt med ut i skogen men inte hem igen. Fredrik väckte mig vid halv 4, då hade hon varit borta i tre timmar. Så länge har hon aldrig vart borta! Vad jag vet har hon aldrig varit hemifrån mer än 10 min själv. Fredrik hade redan letat efter henne utan framgång och nu blev även han orolig. Efter mer letande hittade vi henne tillslut en bit hemifrån, helt utslagen. Då hade hon varit borta i nästan fem timmar och mitt hjärta satt långt upp i halsgropen. Det var så skönt när hon kom hem! Resten av kvällen lämnade hon inte min sida och när jag körde till jobbet tittade hon på mig med sorgsna ögon precis som hon sa: matte lämna mig inte här. I morgon blir det nog för damen att hålla sig inomhus;)
Kram


Pappa filmat:)



Amelia o Lillebror i Älmhult den 16/10

Oj!

Idag stod det höpressning på schemat - 400 balar blev resultatet vilket lär kännas i armarna och ryggen i morgon. Min uppgift är nämligen att stapla balarna när de kommer ur pressen o våra balar väger ca 15 kg styck...
Ibland kan jag bli tokig på detta hö! Vi kör ju in allt löst och sen pressar vi efterhand vi använder, vilket betyder att man ibland pressar vid jul:( fördelarna uppväger dock nackdelarna; vi har aldrig dammigt eller dåligt hö. Förresten räknade jag ut idag vad det skulle kosta varje månad om jag skulle köpa in allt grovfoder till mina hästar - ca 5000 kr i bara grovfoder! Tur att man slipper den kostnaden;) kanske bäst att inte berätta det för Fredrik för då tycker han definitivt att vi ska sälja allt hö istället för att fodra upp det själva...
En annan fördel med att pressa hö är att svärmor bjuder på middag, idag bestående av plommonspäckad karré:) Tove och Amelia hade oxå (med farmors hjälp) bakat muffins till fikat.

Barnen har börjat jobba på sina önskelistor inför julen. Fortsätter de i den här takten blir tomten ruinerad;) Amelia har dock ett problem; vad ska hon önska sig i födelsedagspresent och vad ska hon önska sig i julklapp? Små barn små bekymmer;)
Kram


Ett av mina "måste-ha-i-kylskåpet" klart: ...

img_0475 (MMS)

Ett av mina "måste-ha-i-kylskåpet" klart: egeninlaggd pumpa!


Nöjda med sina fina rosett!

img_6738 (MMS)

Nöjda med sina fina rosett!


Taggade inför tävling (iallafall ryttaren...)

img_7799 (MMS)

Taggade inför tävling (iallafall ryttaren...)


Hello Kitty är bäst!

img_3815 (MMS)

Hello Kitty är bäst!


Resten...

Nu har turen kommit till resten av hästarna, de som Fredrik inte kan förstå meningen med att ha;)

TingeLing

Årets föl u. Alina som är tänkt att spara till Amelia. Denna lilla dam har från sin första stund visat att hon har tonvis med egen vilja och minsan själv vill bestämma hur saker ska gå till. Hon är nyfiken och orädd och kommer bli en fin tävlingsponny:)




ELLA-ELLA

Min ridhäst:) Ella är ett fullblodssto född 1994 som jag köpte i somras. Efter att vi bestämt oss för att sluta med halvblodsavel kände jag att jag ville ha ett äldre sto för att inte frestas att ta föl. Dessutom har det varit väldigt mkt unghästar de senaste åren och det är faktiskt riktigt skönt att bara kunna rida för att det är roligt;) Ella är dock inte riktigt som andra 17-åringar...
Hon har väldigt mkt spring i benen och om man är farträdd ska man inte rida henne. Däremot är hon alltid snäll och trygg till 100%! Om det inte dyker upp vildsvin i skogen vill säga;)



EERNA (The Queen)

Detta är idag den enda hästen i stallet som inte ägs av oss (Mini bor här på livstid och räknas som vår). Hon är ett halvblodssto e. Pascal-Napoelon-Emalj och ägs av en gammal (sorry Flisan!) kompis till mig som nu bor utomlands. Jag har själv ridit Eerna mkt när hon var yngre, men idag går hon mest som sällskapshäst. Det är en stor, bastant dam som alltid är snäll att hålla på med. Hur framtiden kommer se ut för Eena vet vi i dagsläget inte, men så länge det behövs får hon stanna hos oss:)



Detta var alla hästar som bor hos oss/ finns i våra ägor. Jag fick oxå en fråga om att berätta om hästarna som funnit hos oss innan men efter att ha räknat och konstaterat att det passerat ca 35 hästar genom stallet sen vi flyttade hit så tror jag det tar lite för lång tid;)
Kram


Avelsston

Tänkte fortsätta min presentation av hästarna med våra avelsston:)

STELLA

Stella är ett c-ponnysto född 2000 som kom till oss -09. Hon är ett tyskt ridponnysto som enligt uppgift importerades från tyskland -08. Detta är en dam som inte haft det så lätt i livet; när hon kom till oss hade hon alla nerver utanpå och minsta rörelse eller ljud fick henne att hoppa ur skinnet. Med massor av tålamod och arbete är hon nu en harmonisk och livsglad häst som älskar att bli kliad. Efter två år av misslyckande att få henne dräktig fick vi i juli det efterlängtade beskedet att det nu finns en liten i hennes mage:) Pappan heter Top Nordpol och detta är ett föl vi verkligen ser fram emot!



ALINA

Även detta är ett tyskt ridponnysto men en d-ponny som kom till oss -09. Hon hade då en gaffelbandsskada och tanken från ägarna var att hon skulle vila 1,5 år för att sedan se om skadan läkt ut. Vi betäckte henne med Priory Dallas och den 29 april i år föddet ett vackert litet sto som fått namnet TingeLing. Eftersom Alinas skada inte ville läka ut ordentligt T-märktes hon i februari och vi köpte henne. Hon är nu åter dräktig med samma hingst och vi hoppas på ett lika fint föl till nästa år:)



SCHEX

Mitt första ponnysto som köptes -09. Hon är ett svenskt ridponnysto, maxad d-ponny som tävlat msv hoppning men idag är T-märkt. Hon betäcktes -09 med Fredriksbergs Esa och 2010 kom ett tufft stoföl som fick namnet Cokie. Cokie såldes på hösten till fam. Andersson i Påryd som oxå har lånat Schex för att ta föl på henne. Hon är nu dräktig med Dirco Hästak:) Schex är det sto som står mig varmast om hjärtat och hon kommer aldrig lämna mina ägor.




Hästpresentation

Jag har fått ett önskemål från en bloggläsare att göra en presentation av hästarna som bor hos oss. Visst kan jag det! Tänkte börja med den minsta och arbeta mig uppåt;)

ILONA

Till vardags kallad Mini är ett minishettissto som har funnits hos oss i 5 år. Hon ägs av Roland Fransson och är vår lilla maskot:) Mini är en underbar barnponny på så sätt att de kan stå i timmar och pyssla med henne utan att hon protesterar. Det enda hon inte tycker om är att gå ut i hagen med toffsar i manen, då skäms hon inför de andra hästarna och gömmer sig i ett hörn av hagen. När det kommer till ridningen är hon inte lika rolig; allt funkar bra så länge barnen är tillräckligt små och bara ska "åka" häst, men så fort de försöker påverka henne på minsta sätt kastar hon av dem! Amelia har haft oräknerliga luftfärder på denna lilla godbit...



LILLEBROR

Ensam herre bland alla ston! Detta är vår pärla och ögonsten, värd sin vikt i guld flera gånger om. Lillebror är en welsh mountain valack född 1988 och 120 cm hög. Turen gjorde att vi fick möjlighet att köpa denna underbara ponny och det har vi aldrig ångrat. Han har varit med om mycket i sitt liv och tagit ut åtskilliga små ryttare på deras första tävlingar, så även Amelia. Han är en riktig läromästara; gör du rätt gör han rätt. Men vet du inte hur man ska göra tänker han inte visa det;)
Amelia har lärt sig massor på denna lilla vita prins och vi hoppas han ska få leva och må bra så även Tove kan få ha glädje av honom i framtiden. Under 2011 har Amelia och Lillebror gjort sina första tävlingsstarter tillsammans vilket så här långt har resulterat i 4 rosetter:)





Lillebror njuter av sista dagarna innan kl...

img_6840 (MMS)

Lillebror njuter av sista dagarna innan klippning och täcke;)


Millan:)

img_6621 (MMS)

Millan:)


Jakthunden vilar sig i form...

img_4743 (MMS)

Jakthunden vilar sig i form...


Blä:(

Att vara sjuk är verkligen inte min grej:( Känner mig bättre idag så jag hoppas det går fort över! Som vanligt blir man ju sjuk när man verkligen inte har tid att vara sjuk (har man någonsin det??), men den här veckan är verkligen urdålig tajming eftersom vi ska till Korrö i morgon med jobbet, sen jobbar jag tors+fred natt, lördag ska vi ha kräftskiva o söndag ska Amelia tävla...
Inte går det att ligga till sängs heller eftersom Tove är hemma o Fredrik springer efter älgarna i skogen. De sköt en kviga i går och har en stor kvar att skjuta, återstår att se om det blir något idag. Kul är iallafall att svärfars hund har gått jättebra och skällt älg flera gånger:)
Tror jag ska göra mig lite honungsvatten och se om det lindrar min onda hals.
Kram


Hoppträning

Sitter på jobbet med en kaffekopp och några minuter över så tänkte passa på att blogga lite:)
Amelia har varit i ridhuset idag med Lillebror för lite hoppträning inför tävlingen nästa helg. De var så duktiga! Han är verkligen en superponny; Bara att styra på och hålla i sig;) Dessutom är han så söt på marken; böjer på nacken och trampar på som värsta dressyrhästen. De hoppade en liten bana utan några problem så om Lillebror bara håller sig på mattan så ska nog mamma överleva denna tävling oxå;) Tur för mig att tävlingen är inomhus, i ridhuset är han ALLTID snäll. Ute däremot kan han ju få sina ryck och förvandlas till den 3-års hingst han tror sig vara...
Ella har kommit på att man inte alltid måste göra saker man inte vill när Emelie rider. Hon gjorde ett tappert försök med mig oxå i vecka men insåg snabbt att det var en dålig ide'. I morgon ska hon få komma ut på en långrunda i skogen, nästa vecka blir det till att hålla sig på fältet så man inte blir förväxlad med en älg...
Kram


Snyggaste stilen på Buster;)

img_9000 (MMS)

Snyggaste stilen på Buster;)


Intressant!

Har varit på en jätteintressant föreläsning med jobbet idag som handlade om demens. Vi har haft en hel del föreläsningar i detta ämne, men den här bar klart den bästa! Det var en distriktsläkare från Eslöv som pratade och man fick ett mer "medicinsk" perspektiv på sjukdomen, främst gällande läkermedel och hur mkt man medicinerar i onödan och vilken skada dessa läkemedel kan göra.

Just nu sitter Tove och jag i soffan och tittar på "Trassel" - den bästa filmen på länge:) Amelia har somnat framför tv'n uppe, trött efter skolveckan.
Igår var vi i Hörda och hämtade två nya tackor. Vi har lämnat bort en av de gamla eftersom hon inte blir dräktig och Fredrik tyckte det var för lite med tre så nu har vi fem. Var oxå i Björkesjömåla och hämtade baggen som vi brukar låna av Anna och Chrille, så förhoppningsvis har vi snart fem dräktiga tackor:)
För de som har missat det så börjar älgjakten på måndag, vilket betyder att det enda det pratas om här är älgar, pass, torn och hundar. Visserligen är det bra att frysen fylls upp men man blir ganska trött på pratet, världen stannar inte för det;)
Nu ropar tvättmaskinen att den är klar så det är väl lika bra att gänga upp tvätten...
Kram


Svar på kommentar!

Var bara tvungen att svara på denna kommentar till gårdagens inlägg ang fåren eftersom jag tycker den var ovanligt korkad!

Ann: "Hade med rymt om jag aldrig fick komma ut och jämt stå innne"

Svar till Ann:
Våra får går ute hela sommaren på bete! De släpptes på bete i maj och kom hem i slutet av september eftersom lammen ska skiljas av och betessäsongen är slut. Troligen har du inga djur (eller vet något om djur) eftersom du tror att de kan stå inne hela tiden; det är olagligt. De ska gå på bete, vilket de oxå gör.


Jäkla får!

Våra (läs Fredriks!) jäkla får var på rymmen igår; när jag kom ut och skulle fodra vid kl 6 på kvällen var fårhuset tomt. Dörren var stängd så hur de kommit ut är en gåta. Efter en stunds letande återfanns de på en av grannens vallar en bit ner i skogen. I vanliga fall är de lätta att få
Med sig när de ska flyttas men nu hade jag "hjälp" av två korkade hundar som definitivt inte kommer få anställning som vallhundar! Buster jagade in hela fårgänget i Ellas hage, hon fick panik och sprang som en galning, fåren skingrades och vi fick börja om från början:( Buster är en trevlig hund men ibland blir jag tokig på honom. Dessutom är han fruktansvärt ouppfostrad och bortskämd, även om det sakta blir bättre. Kanske inte så smart att låta en hund på 70 kg gå igenom livet och tro att han får göra dom han vill?
Kram


Cyklar, mat och svett;)

Lördagens cykelfest var super! En kort resumé:
Förrätten, bestående av kantarellsoppa, intogs hos Fredrik o mig (inte hemma hos oss dock eftersom det är lite för långt att cykla...) kl 17.15. Soppan var omtyckt och allt funkade bra:) Huvudrätten intogs i utkanten av Linneryd tillsammans med fyra nya personer och var så himla god! Vi fick hjortytterfile' med potatismostoppar, kantarellcreme, rödvinssås och grönsaker. Jag har ätit hjort flera gånger innan men aldrig riktigt gillat det. Nu inser jag att det beror på hur det tillagas för den här hjorten var bland det godaste kött jag ätit. Efterrätten blev pannacotta med bär på ännu ett nytt ställe med nya människor:) När allt ätandet var klart samlades vi i byggdegården för dans, vilket en del tog på större allvar än andra; Fredrik dansade så det, bokstavligen, gick att vrida svetten ur hans kläder!
Söndagen innebar en del träningsvärk för min andra hälft och massor av sömn för mig;)
Kram


??

Läste precis en insändare i smp som fick mig att undra hur folk tänker. Den handlade om en hundägare vars hund är skotträdd. Dessa bor i Alvesta på "höravstånd" från skjutbanan och nu klagade ägaren på att det skjuts på banan tre dagar i veckan inför älgjakten. Hon/ han tyckte att det var fruktansvärt att man inte tänker på hundar som är skotträdda och kunde inte alls förstå hur man kan tillåta skjutning så många dagar i veckan...
Min första reaktion är varför man bor nära en skjutbana om man har en skotträdd hund? Jag hoppas verkligen denna person bodde på platsen innan skjutbanan kom dit, annars tycker jag det är en skrattretande insändare! Som bekant är jag ju absolut ingen jaktmotståndare (hur hade det sett ut??) och blir ganska irriterad på alla dessa klagomål på jägarna! Folk gnäller på vildsvin som bökar upp deras trädgårdar, älgar som orsakar trafikolyckor och råddjur som äter upp blommorna på kyrkogårdar och sen gnäller man på de som försöker hålla det under kontroll...
Ibland är människan en konstig varelse!


RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!