Tankerensare

Det finns inget bättre sätt att rensa huvudet på än en lång ridtur i skogen! Jag gjorde dock en liten missbedömning när jag glömde hur mkt det blåst de senaste dagarna = massor av nedblåsta träd i skogen...
Tur att Ella gillar att hoppa! Mina armar är numera 2 m långa, men vad gör det? Nu har jag massor av ny energi inför det nya året!
Passade oxå på att tömköra lillebror, han är så rolig att tömköra:) I morgon blir det nog lite hoppning för honom o Amelia, om inte vädret ställer till det.
Kram


Ut med det gamla, in med det nya

Då var julen över för denna gång, även om den där julkänslan aldrig infann sig. Allt flöt på bra, maten blev lyckad och alla är glada över sina julklappar:) Toves favoriter är helt klart prinsessklänningarna, hon vägrar ta av dem o ska helst sova i dem:) Amelia är nog mest glad över sin sminkdocka och själv älskar jag min filt och mina strumpor!

Helt mot mina principer blev det en snabbvisit på mellandagsrean i söndags. Resultatet blev en tv och en ny damsugare:)
Nu förbereder vi oss på att lämna detta tråkiga år bakom oss och ser fram emot ett nytt och förhoppningsvis positivare år!
Kram


GOD JUL TILL ER ALLA!




SMS-inlägg

img_4189 (MMS)


SMS-inlägg

img_7201 (MMS)


SMS-inlägg

img_5058 (MMS)


Lillejul

Vi firade lillejul redan igår hos Fredriks föräldrar, vilket barnen uppskattade starkt. Fredriks syster med familj hade kommit ner och både Amelia i Tove tycker det är så kul att träffa kusin Lucas:) Det blev såklart julmat i massor och ännu mer julklappar...
I Toves skörd återfinns en dockvagn (hon ska få en docka på julafton), en klänning, film och annat "nödvändigt";) Vad Amelia fick har jag inte hunnit titta på ännu:(
Fredrik fick en riktigt bra sak: en vante med inbyggd isskrapa till bilen! Tror bestämt den kommer hamna i min bil istället.
Roliga nyheter förgyllde dagen extra mkt, men vad de innehöll får förbli en hemlighet ett tag till;)
Ikväll ska granen kläs och i morgon blir det skinkkokning. Fredagen ägnas väl åt ytterliggare förberedelser även om det mesta redan är klart.
Kram


Städning à la Tessan

Helt min stil;)


Jultraditioner

Det finns trevliga jultraditioner och så finns det de som är mindre trevligt. Hos oss har det tyvärr blivit en mindre trevlig tradition dagarna precis innan jul: sjuka hästar. I år är det Alina som är drabbad med feber och påverkad andning. Om vi nu tvunget måste ha den här traditionen är det ju bättre när det händer ett par dagar innan, förra året roade vi ju oss med veterinärbesök på julafton...
Nu hoppas vi bara det inte är något allvarligt med Alina och att bebisen mår bra. Hon står iallafall inne i natt, vilket hon verkar gilla:) Hennes kompisar på lösdriften är dock inte lika glada och gnäggar undrande efter sin ledare.


Gipsmålning

img_3267 (MMS)

Gipsmålning


SMS-inlägg

img_5637 (MMS)


Julgodis:)

Har precis slagit mig ner i soffan efter en minst sagt intensiv dag: "Gamla" Emelie, jag o barnen har gjort julgodis hela dan. Det blev en hel del smaskigt så som ingefärskola, minttryffel, "snabbgodis", mozartkulor o saffransskorpor. Nu gäller det bara att gömma det väl så det finns kvar till jul...

Vid kl sex ringde Fredrik o sa att någon kört på en stor älgtjur en bit från oss som de måste ta hand om, vilket skulle ta ett par timmar. Tur att farmor kunde rycka ut o passa barnen så hästarna fick komma in. Vågade inte lämna godistrollen själva, då skulle garanterat allt godis vara borta på ett par minuter!

I morgon ska Ella förhoppningsvis äntligen få nya skor:) Det borde vara förbjudet för hovslagare att få magsjuka! Jag är dock imponerad av att skorna har suttit kvar, en baksko försvann förra veckan men med tanke på leran kunde lila gärna alla skor varit borta...

Nu ska jag smaska lite lite saffransskorpor i väntan på att min man kommer hem:)
Kram


SMS-inlägg

img_1588 (MMS)


Juletid? Nja...

Hur kan det vara mindre än två veckor kvar till jul?? Ingen snö, flera + grader och noll julkänsla! Visserligen är jag glad att snön lyser med sin frånvaro, jag är verkligen inget snöfan, men lite till jul är ju trevligare än lervälling. Fredrik undrade igår om vi skulle hugga granen till helgen? Varför då, undrade jag? Det är ju länge till jul...
Hade liksom glömt hur nära det var. Mina julsaker har jag inte ens letat upp ännu och julklapparna är långt ifrån klara (iofs inget ovanligt...).

Idag har jag foster- och fölförsäkrat Alinas o Stellas bebisar. Lika bra att ha det gjort, har lärt mig att om de inte är försäkrade går det åt skogen...
Stona på lösdriften är så söta: igår satte vi in en ny bale till dem. Så fort de ser traktorn komma ställer de sig runt platsen den brukar stå på o väntar. Fredrik hinner knappt ställa ner baken innan de sätter tänderna i den:) Lyckades fånga in minishettisen i går, tog in henne så Tove kunde pyssla om henne lite. När hon sen släpptes ut i hagen igen lägger hon öronen bakåt o jagar bort de stora hästarna från maten. Ingen får röra hennes mat innan hon ätit. Tur att hon blir mätt ganska fort;)

Idag har oxå baggen åkt hem, så nu hoppas vi alla tackorna är dräktiga. Tror dock att hon som var skadad är tom, hon har ju bara gått med baggen ett kort tag. Om allt går bra borde de börja lamma i slutet av mars/ början av april:)


Ullinge

Igår var vi på ett helt fantastiskt julbord på Ullinge Wärdshus utanför Eksjö! Helt klart bland de bästa julbord vi ätit och dessertbordet var i en klass för sig;)

www.ullinge.se

Anledningen till att vi var där var att min kära morfar fyller 75 år och skulle firas. Med alla barn, barnbarn och barnbarnsbarn inräknade var vi 26 personer (inkl respektive) som njöt av den goda maten. Efteråt serverades det kaffe och tårta hemma hos mormor o morfar, fast det fanns inte mycket plats kvar för tårta i magen...

Idag har det mest varit en "lull"dag här hemma. Jaktlaget har jagat älg (blev en kalv) så jag passade på att göra köttgryta som vi bjöd svärföräldrarna på. Den här gången blev det köttgryta på lamm och vildsvin vilket faktiskt funkade bra ihop.

De senaste dygnens regn har förvandlat mina hagar till lervälling:( Lösdriften är fortfarande ganska ok men Lillebror och Ellas hage är inte rolig. Känns skönt att lösdriften nu har fri tillgång på ensilage för då står de uppe på den torra delen och äter mest hela tiden. Var ju lite orolig för hur Eerna skulle funka när det blev fritt fram att äta som man vill, men hon har anpassat sig precis som de andra. Nu när hon har bantat (sorry Flisan) en hel del börjar hon åter se ut som den vackra häst hon är:) Funderar på om jag ska ta ett blodprov på Alina och Stella för att se om de fortfarande är dräktiga? Mest funderar jag nog på Stella eftersom hon varit lite svår att få dräktig. Alina spelar egentligen inte så stor roll, hon ska ändå få vila nästa år, men Stella vill jag betäcka om tidigt om hon inte skulle vara dräktig. Vi hoppas verkligen på två fina föl till nästa år, Alina har ju satt ribban högt att leva upp till;)



Bästa polare:) I hagarna syns verkligen hu...

img_9199 (MMS)

Bästa polare:) I hagarna syns verkligen hur mkt regn som kom i natt, i går var det ingen lera...


Buster vill inte alls gå ut i regnet, han ...

img_2518 (MMS)

Buster vill inte alls gå ut i regnet, han tänker minsann ligga under sitt bord hela dan...


Såhär sugen var Millan på att gå ut på mor...

img_1309 (MMS)

Såhär sugen var Millan på att gå ut på morgonen...


Hästtjejer

Var bara tvungen att låna detta som jag hittade på www.frkalltelleringet.blogspot.com ! Ni som håller på med hästar kanske känner igen er och ni andra kan få ett gott skratt:) Jag rekommenderar verkligen den här bloggen, den är fruktansvärt rolig ochg man får sig ett gott skratt varje gång man läser!

Att leva med en hästtjej innebär


att hon älskar dig, men aldrig på en odelad förstaplats.

att fredagsmys antagligen är fredagsfrys i ett ouppvärmt ridhus

att hennes moderskänslor är högt utvecklade fastän hon drar en häst i ett grimskaft bakom sig istället för att putta en barnvagn framför sig. Eller att du gör det ena och hon det andra.

att hon hellre åker på hoppmeeting i Avesta och bor i bilen. än en på en shoppingweekend i Barcelona.

att hon hellre lägger ett par tusen på en ledbehandling på hästen än ett par hundra på en ansiktsbehandling till sig själv.

att hon inte säger "Älskling, vänta är du snäll" utan bryskt drar dig i tröjan och säger "Prrrrroo, stanna!"

att hon tycker att det är viktigare med en kille med dragkrok på bilen än en kille med drag i bilen.

att hon prioriterar att mocka rent i stallet före att bädda rent i sängen.

att hon lusläser hästannonser på samma sätt som du kollar bilannonser. Skillnaden är att hon kan "råka" köpa en som är lite trasig, bara för att den var söt och hon tyckte synd om den.

att du tycker att du är grym för att du tar femtio i bänkpress, medans hon kan rulla trehundrakilo ensilagebal, skjuta en överfull skottkärra, äta middag och prata i telefon samtidigt.

Prima ballerina

img_9266 (MMS)

Prima ballerina


Picknickmys i köket:)

img_9700 (MMS)

Picknickmys i köket:)


SMS-inlägg

img_8285 (MMS)


Koncentrationen är hög...

img_2611 (MMS)

Koncentrationen är hög...


Spelkväll i Göljahult:)

img_5982 (MMS)

Spelkväll i Göljahult:)


Bakdjävulen slår till igen!

Den där bakdjävulen smyger på mig ibland (inte särskillt ofta...) och då brukar han slå till ordentligt! Den här gången blev resultatet julgodis, pepparkakor och saffransbullar:)
Här kommer recepten ifall någon annan blir attackerad av bakdjävulen:

Fudge

125 g smält smör
4 dl socker
1 1/3 dl vatten
Blanda samman i en skål

6 dl mjöl
4 dl florsocker
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
Blanda samman i en annan skål Slå sen samman allt och knåda ihop. Tryck ut degen och skär i lagon stora bitar. KLART!

Detta godis är perfekt att göra med barnen eftersom det inte ska kokas eller bakas i ugnen.

Saffransbullar

Ca 25-30 st små bullar eller 18-20 stora

125 g smör
5 dl mjölk (standard)
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran (dvs 2 påsar) + en sockerbit att mortla det med
ca 15 dl vetemjöl
russin om så önskas

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker

1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över


Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ner saffran (mortla helst först tillsammans med en sockerbit). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, saltet, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×40 cm. (gör den inte för tunn, då blir det inte så där härligt fluffiga bullar!)

Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Om man vill ha russin i så strö lite russin längs ena långsidan, den man sedan börjar med att rulla så de hamnar i mitten av bullen. Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar! Lägg dem i formar Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk.

Dessa bullar är dödligt goda! Rekommenderar starkt att man gör dubbel sats, de ar slut väldigt fort;) Receptet är lånat av http://www.bloggfamiljen.se/matplatsen/?p=61083 !

Pepparkakorna gjordes av köpt deg...
I år tänkte jag slå på stort och göra ett pepparkakshus (med köpte delar...), men när jag skulle köpa var de slut:( Tur att man är ute i god tid, förhoppningsvis kommer de in igen.
Kram


SMS-inlägg

img_2430 (MMS)


Någon som är fikasugen?

img_6202 (MMS)

Någon som är fikasugen?


Pepparkaksbak:)

img_1165 (MMS)

Pepparkaksbak:)


RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!