Kloka ord:)


Fredagkväll

Är det redan fredag? Vart tog veckan vägen?? Dessutom är jag bara "riktigt" ledig i morgon, jobbar söndag natt...
I morgon ska barnen till mormor och morfar för att sova över eftersom vi ska på cyckelfest i morgon kväll. Vi har blivit tilldelade förrätt, men jag har fortfarande ingen aning om vad vi ska bjuda på. Troligen blir det någon form av soppa, lite tråkigt men smidigt;) Fredrik kom på för en stund sen att vi bara har en cyckel så det blev till att fjäska för pappa så jag kan låna med hans cyckel hem i morgon. Tur att det finns resurser!


Nu blir det nog en stund i soffan, kanske ett glas rött?
Kram

Mys i stallet:)

img_4597 (MMS)

Mys i stallet:)


The Queen!

img_0835 (MMS)

The Queen!


Fikarast på jobbet:)

img_5838 (MMS)

Fikarast på jobbet:)


Designe

Håller på att lära mig fixa designen på bloggen, därför får ni ha lite tålamod med att den troligen kommer ändras titt som tätt ett tag framöver:)

Hmm...

Kan inte låta bli att förundras lite över dessa storleksmärkningar till barn. Vem har kommit fram till dessa? Om jag ser till de barn som finns i min omgivning är det ytterst få av dessa som har "rätt" storlek. Kanske dax för en omarbetning? Klädstorlekar barn: ÅLDER / CENTILONG 1 - 3 mån: 62 cl 3 - 6 mån: 68 cl 6 - 9 mån: 74 cl 9 mån - 1 år: 80 cl 1 - 1,5 år: 86 cl 1,5 - 2 år: 92 cl 3 år - 98 cl 4 år - 104 cl 5 år - 110 cl 6 år - 116 cl 7 år - 122 cl 8 år - 128 cl 9 år - 134 cl 10 år - 140 cl 11 år - 146 cl 12 år - 152 cl Skulle man gå efter denna tabell är Amelia 9-10 år och Tove 5-6 år...

Äntligen!

Äntligen kan man blogga på "riktigt" från iphone! Jag ska villigt erkänna att mobilen numera har tagit över datorns roll i mitt liv. Det finns mängder med nackdelar gällande iphone jämnfört med datorn, men oxå massor av fördelar där den största helt klart är tillgängligheten; den är alltid med.
Just nu är klockan halv fyra på morgonen och varför jag är vaken kan ni kanske gissa...
Nåja, om ett par timmar ligger jag förhoppningsvis i min säng och njuter av ett par timmars välbehövd sömn innan några timmars möte ska avklaras och sen ytterligare en natt på jobbet.
Kram


Soffpotatisar!

img_7744 (MMS)

Soffpotatisar!


Ett tillägg...

Hittade detta på www.alltomhastar.se . Texten är ett utdrag från en krönika skriven av överdomare
Marianne Wallin.

"Övergången från hjälm till hatt på dressyrbanorna har, åtminstone i Sverige, successivt flyttats upp i klasserna. Efter en allvarlig olycka vid ett träningstillfälle i USA har FEI:s dressyrkommitté dessutom gått ut och rekommenderat alla dressyrryttare att använda hjälm under träning och på framridning till tävling. Dessutom påpekas att ryttarna kan välja hjälm istället för hatt i alla klasser.

Jag höjde på ögonbrynen. Från FEI! Jag trodde aldrig att denna konservativa gren skulle komma så långt i säkerhetstänkandet. Finns det någon dressyrryttare på lite högre nivå i Sverige som rider med hjälm under träning? Det är bara att titta på bilder från försäljning av dressyrhästar på olika annonsmedier."

Hela krönikan kan läsas här!


Använd hjälm!

Citat ur Ridsport nr 18/2011:
" Om du själv känner dig säkrare i sadeln med hjälm så rid med hjälm."
(Detta citat är taget från artikelserien "Jan Brinks dressyrskola" och kommer från Jan´s gilla-lista)
Hur kan man som toppryttare, och tillika mångas förebild, säga så här?? För mig är det en självklarhet att ALLTID rida med hjälm och jag kan med gott samvete säga att jag aldrig suttit upp på någon häst utan hjäm. För två år sedan gjorde jag en intressant (...) iaktagelse på Flyinge under Breeders-veckan; en ryttare red utan hjälm på framridningen. När hon sen kom in på banan med samma häst satt hjälmen på huvudet och när jag tittar i programmet visar det sig vara en 3-årig hingst...
Vad är det som gör det så svårt att sätta en hjälm på huvudet när man rider? Idag finns det ju en uppsjö med olika hjälmar så man kan knappast skylla på att det inte finns någon som passar. Jag är av den åsikten att det borde vara obligatoriskt med hjälm på framridningen på alla nivåer inom dressyren, oavsett om man rider lokalt eller intrenationellt. Vad ger det för signaler till våra unga ryttare som sitter och tittar vid framridningen ex på Falsterbo när de flesta stjärnryttarna rider omkring utan hjälm?
Inom dressyren finns samma tillvägargångssätt som inom hoppningen; så fort man blir senior åker säkerhetsvästen (som är obligatorisk för juniorer inom hopnningen) av, det samma gäller med hjälmen på dressyrryttare. Vad värre är att man ser mer och mer av yngre ryttare rida sina hästar utan hjälm under träningspass.
I samma gilla-lista från Jan Brink säger han oxå att han rider med med hjälm på framridningen nu än för 20 år sedan. Jag har sett honom vid framridningen på otaliga tävlingar och gångerna han använt hjälm kan räknas på mindre än ena handens fingrar. Detta gäller inte bara Jan Brink utan en stor del av våra elitryttare inom både dressyr och hoppning.

Tur för oss hjälm-aktivister att det finns de som sticker ut från mängden!



Bilden visar bronsmedaljören Steffen Peters och Ravel vid VM i Kentucky 2010.

En stor eloge ska ges till det amerikanska landslaget som numera alltid rider med hjälp på framridningen vid tävling. Tyvärr behövdes det en allvarlig olycka för att det skulle bli verklighet, men det är bättre nu än aldrig.
www.ckddressage.com kan man läsa om Courtney King och henns väg tillbaka från denna olycka.

Nu känns det som jag har predikat färdigt för idag och jag hoppas att åtminstonde någon fått sig en tankeställare och sätter hjälmen på huvudet:)
Kram

Ny hyresgäst

Igår flyttade det in en ny dam i stallet; ett halvblodssto e. Pascal-Napoleon-Emalj. Ni som har lite koll på mina hästar kanske hajjar till när ni ser stammen? Jo det stämmer, hon är en dotter till vårt gamla avelssto Erina men hon är inte född hos oss. Denna dam, som fått smeknamnet "The Queen", ska bo här hos oss ett tag till hennes ägare bestämt sig för vad hon ska göra med henne. Eftersom hon kom sent igår kväll fick hon stå inne med Ella i natt och idag släpptes hon ihop med de andra. Det gick ganska bra, men Ella är väldigt beskyddande mot "sina" ponnier så jag tror Ella får gå i egen hage annars jagar hon livet ur de andra...
Lillebror tittade lite misstänksamt på nykomligen, undra om han har sett en sån stor häst tidigare (175+)?? Stella tyckte iallafall att hon såg lite läskig ut och gömde sig snabbt bakom Ella:) Ska fixa till manen på "The Queen" (ser ut som en travare...) och sen ska ni få en bild.

Dagen har annars ägnats åt att mocka ur fårhuset; fruktansvärt tungt:( Min rygg värker som attans nu, undra hur den känns i morgon?? Har kommit en bra bit på vägen, men lär nog ta ett par dagar att få klart. Just nu funderar vi på om vi ska behålla fåren eller inte. Det är ju lite bökigt eftersom vi inte har något sommarbete till dem, dessutom är jag väldigt sugen på att göra sadelkammare där istället...

Helgen som kommer innebär jobb fredag- och lördagnatt så vad resten av famlijen ska göra har jag ingen aning om. Fredrik muttrade något om skjutning inför älgjakten på söndag fm, men då sover jag förhoppningsvis gott i min säng.

Ska passa på att slå ett slag för E-körkortet! Den 18/10 kl. 17.00 kommer vi ha teoriutbildning till e-körkort i Tingsryd. Om någon är intresserad är det bara att höra av sig till mig. Det blir en helkväll, kostar 900 kr och då ingår böcker+tillgång till onlinefrågor.

Nu ska jag ta in Ella och pyssla om henne en stund:)
Kram


Nya täcken??

Ella har tagit sönder sitt regntäcke, så jag tänkte köpa ett nytt. Tur att jag bestämde mig för att plocka iordning i stallet först...



48 st regn-/vinter- och stalltäcken i storlek 95-165



Ytterligare 28 täcken som hänger...



...dessutom 4 stora kassar fulla
+
en massa fleec och ylletäcken som inte är räknade!

Någon som behöver täcken???


Matvrak!



Det vankas matrester!


Höst = köttgryta!

Idag har det verkligen varit perfekt väder för köttgryta; kallt, regn och blåst. Vi är en riktig "grytfamilj" - vi älskar alla former av grytor, dessutom är det ju så enkelt och smidigt!
Idag blev det den här varianten:

1 kg grytbitar av vildsvin
1 stor gul lök
3 morötter
1 burk hela campinjoner
3 dl kantareller (förvällda)
enbär + vitpepparkorn (hela) efter smak
grädde
salt + peppar
ca 1 dl svart vinbärsgelé

Bryn köttet i smör (krydda ev med allkrydda), när köttet fått lite färg lägger du i enbär + vitpepparkorn och slår på vatten så det täcker. Låt koka MINST 2 timmar (gärna 3), om det behövs slår du på mer vatten under tiden. Hacka lök + morötter efter tycke och lägg i grytan - koka ytterligare 30 min. Tillsätt svampen och gelén och koka 30 min till. Slå på grädde samt ev redning, smaka av med salt och peppar och låt koka ihop. Klart!
Gryta blir såklart bättre ju längre den får koka, ca 4 timmar brukar vara perfekt. Självklart kan man använda vilket kött man vill, men den blir absolut bäst på viltkött eller nöt.


Dagens köttgryta, serverad med ris och egeninlagd pumpa:)

 


Boxvila

Ella har skadat sig:( När jag skulle ta in henne idag för att hon skulle få nya skor stod hon på två ben; både vänster fram och bak var stora som telefonstolpar! Väl inne kunde vi konstatera flera ganska stora sår på båda benen, dock inte särskillt djupa utan bara i huden. Det blev till att packetera in henne i bandage och ställa henne på box. Nu ikväll när jag skulle titta på såren var benen fortfarande lika svullna, men såren ser okej ut. Ska försöka ragga fatt i lite penicillinsalva och plutta i så får vi hoppas det klarar sig. Tänke jag skulle gå en runda med henne nu ikväll så hon fick röra sig lite, men ett fullblod på box är verkligen ett spännande projekt...
Blev en väldigt kort runda eftersom hon var mer uppe i luften än på marken. Det positiva är ju att hon inte verkar ha ont och hon är inte halt.



Snyggaste inpackningen;)



Lillebror får vara inne som sällskapsdam, men inte ser han särskillt ledsen ut för det!



Det är faktiskt ganska mysigt att stå inne och mumsa hö...


Dålig kombination!

Ella+kraftfoder+älgloppor=dålig kombination! För att göra en lång historia kort; Ella har fått extra kraftfoder ett par dagar eftersom gräset börjar bli ganska tomt på näring och hon lätt tunnar av. De går fortfarande ute dygnet runt och så länge det finns gräs att tugga på så äter hon inte hö, därför har hon fått kraftfoder istället. Igår när Amelia och jag skulle rida ut var hon pigg som en mört! Allt var farligt (hon gör inget, blir bara väldigt spänd...) och hon hade stora problem att skritta. Dessutom var skogen full av älgloppor! Detta gjorde att hon höll på att bli tokig så det blev en kort runda, ville ju inte att hon skulle skrämma slag på Lillebror.
När vi kom hem och jag tog av henne utrustningen kryllade det av älgloppor över hela henne, så det blev att ta fram klippmaskinen och klippa henne. Nu kan man iallafall hitta odjuren och befria henne från dem!
Hon har fått 2 kg Kraft Groov, men tydligen sätter det sig lite för mkt i huvudet på henne så idag blir det till att inhandla kornkross och olja istället. Jag hade tänkt hon och Lillebror skulle gå ute denna veckan oxå och sen stallas in, men eftersom hon vägrar äta hö ute får de nog gå in på nätterna nu. Alina och TingeLing ska hem från betet till helgen och ska sen gå tillsammans med Stella på lösdriften tills det är dax för TingeLing att vänjas av i början av nov.

Om en stund ska barnen och jag bege oss till Tingsryd för tandläkarbesök och presentshopping. Barnens syssling Oscar fyller 1 år idag och ska självklart få ett paket, frågan är bara vad vi ska köpa...
Bilen ska oxå lämnas in för att äntligen få rutan bytt! När vi kommer hem får det nog bli lite pyssel, tvättberget växer så det knakar:(
Kram

Renoveringsplanering!

Nu är äntligen hösten här och det är dax för mina årliga renoveringsplaner att sättas i verket! Jag anser personligen att vår/ sommar är tid för allt som ska göras ute och höst/ vinter är innemiljöns årstider. I år är det dax för TV/ "finrummet" att får sig en omgång. Detta är (förutom badrummen) det enda rummet vi inte gjort något med sen vi flyttade hit, men nu är det dax!
Vårt TV-rum har en knepig form när man ska möblera:
(ritningen är inte i exakt skala, men det "lilla" rummet är precis så litet/smalt som det ser ut...) Den stora delen av rummer är 7 m långt och 5 meter brett, den lilla är 7x2 m...


Som ni ser finns det inga hela väggar, dessutom är kanterna på valvet väldigt smala (ca 150 cm) och "finrums"delen fruktansvärt opraktisk. Tyvärr går det inte ta bort valvet eftersom det är en bärande vägg (i-balkar rekommenderas inte i såhär gamla hus...) och det skulle bli ganska mörkt om man satte igen väggen.
Idag ser rummer ut så här:


Det jag tycker är svårast när det gäller möbleringen av dessa rum är framför allt att det blir så uppstaplat kring väggarna med massor av tom yta i mitten men oxå att det lilla rummet är så konstigt format. Idag har vi ett matsalsmöblemang bestående av bord med 8 stolar. Detta ska ut! Vi använder bara det vid jul, resten av året fungerar det som skräpsamlare:(

Väggarna i den stora delen består av solgul tapet med någon grönaktig bård, vitt spänntak och trägolv. den lilla delen har vita strukturtapeter på väggarna och någon form av medaljongtapet (!) i taket.

Hur ser då planerna ut? Jo, något sånthär hade jag tänkt:


Sä här är tanken i stora drag, men hur slutresultatet blir återstår att se;) Väggarna ska iallafall bli vita med någon form av fondvägg, ev ska spänntaket ner och det ska läggas in nya golv. Hoppas bara det blir bra när det är klart!

Ett projekt som nästan är klart är hallen. Eftersom det finns noll förvaring var det hög tid att göra något åt det så det blev en tur till staden för lite shoppning på JYSK:


Byrå 6 lådor MAUI vit
Förstora bilden
Loading zoom..
 
 
Bänk MAUI med dyna 3 lådor vit
Förstora bilden
Ska ta en bild på hallen i morgon så ni kan se hur det blev:)
Kram



Omänskligt!

Det borde vara förbjudet att behöva stiga upp 06.30! Jag kan inte förstå hur människor som börjar jobba kl 7 klarar av att stiga upp varje morgon, är ju just därför jag jobbar på nätterna. Men numera måste även jag stiga upp omänskligt tidigt för att skicka Amelia till skolan, längtar tills hon kan stiga upp själv men det dröjer väl ett tag till...
Fördelen är helt klart att Tove oftast inte vaknar, så när Amelia har åkt kan jag krypa ner i sängen och sova en stund till:)

I måndags var id-kontrollanten här och chippade samt gjorde passansökningar till Stella och fölet. Stella har ju ett tyskt pass, men är inte reggad i Sverige så därför måste man skicka in en massa papper. Tove och Amelia fick bestämma namn på fölet och efter heta diskussioner blev det TingeLing;) Det betyder att Alinas framtida föl ska ha Disney-namn (kör ju olika tema på mina föl...) och Tove har redan bestämt att om nästar föl blir en hingst ska han heta Dumbo...

Nu kommer bussen strax så det är nog bäst att skynda på Amelia lite:)
Kram


RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!