Bakdjävulen slår till igen!

Den där bakdjävulen smyger på mig ibland (inte särskillt ofta...) och då brukar han slå till ordentligt! Den här gången blev resultatet julgodis, pepparkakor och saffransbullar:)
Här kommer recepten ifall någon annan blir attackerad av bakdjävulen:

Fudge

125 g smält smör
4 dl socker
1 1/3 dl vatten
Blanda samman i en skål

6 dl mjöl
4 dl florsocker
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
Blanda samman i en annan skål Slå sen samman allt och knåda ihop. Tryck ut degen och skär i lagon stora bitar. KLART!

Detta godis är perfekt att göra med barnen eftersom det inte ska kokas eller bakas i ugnen.

Saffransbullar

Ca 25-30 st små bullar eller 18-20 stora

125 g smör
5 dl mjölk (standard)
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran (dvs 2 påsar) + en sockerbit att mortla det med
ca 15 dl vetemjöl
russin om så önskas

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker

1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över


Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ner saffran (mortla helst först tillsammans med en sockerbit). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, saltet, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×40 cm. (gör den inte för tunn, då blir det inte så där härligt fluffiga bullar!)

Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Om man vill ha russin i så strö lite russin längs ena långsidan, den man sedan börjar med att rulla så de hamnar i mitten av bullen. Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar! Lägg dem i formar Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk.

Dessa bullar är dödligt goda! Rekommenderar starkt att man gör dubbel sats, de ar slut väldigt fort;) Receptet är lånat av http://www.bloggfamiljen.se/matplatsen/?p=61083 !

Pepparkakorna gjordes av köpt deg...
I år tänkte jag slå på stort och göra ett pepparkakshus (med köpte delar...), men när jag skulle köpa var de slut:( Tur att man är ute i god tid, förhoppningsvis kommer de in igen.
Kram


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se - allt om bloggdesign!